ویتامینها و سرماخوردگی
در این مقاله ابتدا در مورد ویتامینهای موثر جهت کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا و اینکه چه مواد غذایی در این خصوص بهتر است مصرف شوند بحث میشود.
بطورقطع اکثر شما از علائم سرماخوردگی آگاهی کافی دارید، بنابراین یکراست به سراغ اصل مطلب یعنی ویتامینها و مواد غذایی مربوطه (حاوی این ویتامینها) میرویم.
رژیم غذایی مناسب
در اولویت اول، مواد غذایی شامل ویتامینهای D, Cو گروه B کمپلکس (بویژه B6) هستند که برای تقویت سیستم ایمنی بدن در این روزها (پاییز و زمستان) مورد استفاده قرار میگیرند.
در گام بعدی، باید از مواد غذایی که حاوی ویتامینهای A و E استفاده کرد.
پیش از پرداختن به نقش ویتامینها در کاهش سرماخوردگی، باید بیان داشت که استفاده از این ویتامینها لزوماً تضمین نمیکنند که دیگر سرما نخواهیم خورد، در حقیقت سرماخوردگی شایعترین بیماری عفونی در انسان است که حتی امکان دارد در سال چند بار به آن مبتلا شویم. درواقع استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامینهای مذکور، باعث کاهش دفعات و شدت سرماخوردگی میشوند بعلاوه اینکه مدت زمان ابتلا به آن را نیز کم میکنند.
نکته دیگر اینکه در این مقاله سعی شده با درنظر گرفتن دغدغه های اقتصادی این روزها، سادهترین و کم هزینهترین راه حل توصیه شود، بعبارتی اشارهای به تزریق واکسن آنفولانزا و یا استفاده از مکملها نمیشود. حتی صرف مواد غذایی به 2 دسته عادی و ویژه تقسیمبندی شدهاند.
ویتامین C
از آنجایی که ویتامین C، ویتامینی است محلول در آب، بدن قادر به ذخیره کردن آن نیست، بنابراین بطور روزانه باید از منابع غذایی حاوی این ویتامین که درواقع نوعی آنتی اکسیدان محسوب میشود استفاده کرد.
اهمیت این ویتامین دوچندان خواهد شد وقتی که بدانیم کمبود آن به طور قابل توجهی در تضعیف سیستم ایمنی بدن افراد نقش داشته و همچنین ابتلا به انواع عفونتها را افزایش میدهد.
مواد غذایی حاوی ویتامین c
مواد غذایی عادی: مانند مرکبات( پرتقال و لیمو)، انواع فلفلها(چه شیرین و چه تند و فلفل دلمهای)، گوجه فرنگی، سبزیجات، مانند: جعفریتازه، اسفناج، برگشلغم و گشنیز خشک
مواد غذایی ویژه: میوه گلرز، آویشن، توتفرنگی، کیوی، انواع کلمها، مانند: کلمبروکلی، کلمقرمز و گلکلم
ویتامین D
این ویتامین نیز نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریهای عفونی و تنفسی دارد و درصورت گنجاندن مواد غذایی حاوی ویتامین D، افرادکمتر به این دست بیماریها مبتلا میشوند و درکل، دوران شیوع بیماریهایی چون سرماخوردگی و آنفولانزا کاهش پیدا میکند.
اولین و در دسترسترین شیوه برای دریافت ویتامین D، قرار گرفتن در معرض نور خورشید میباشد(آنهم نه از پشت شیشه، بلکه مستقیم)، روش دیگر شامل مصرف مواد غنی از ویتامین D میباشد.
مواد غذایی حاوی ویتامین D
مواد غذایی عادی: ماهی قزلآلا، کنسرو ماهی تن، زرده تخممرغ، قارچ، شیرگاو(خوشبختانه امروزه اکثرا غنی شده از ویتامین D3 میباشند)، آب پرتقال، غلات، زیره، اردهشیره، خرما، جوی دوسر
مواد غذایی ویژه: ماهی سالمون، شاه ماهی، ماهی تن، شاه میگو، ماهی ساردین، میگو، روغن کبد ماهی کاد، شیرسویا، شیربادام
ویتامینهای خانواده B کمپلکس(بویژه B6)
ویتامین B6 تاثیرگذاری بیشتری نسبت به سایر ویتامینهای خانواده B کمپلکس، در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و در جلوگیری از عفونتهای دستگاه تنفسی نقش پررنگتری ایفا میکند. بعلاوه ویتامین B6 نقش مهمی در تولید آنتیبادیها دارد که آنها نیز نقش حیاتی در سیستم دفاعی بدن دارند. بنابراین میبینیم که کمبود آن در بدن بصورت کاملاً واضح و روشن موجب تضعیف سیستم ایمنی فرد میشود.
از طرفی دیگر سطح سروتونین در مغز را افزایش میدهد که آن نیز اثراتی چون کاهش درد و کاهش علائمی چون افسردگی و اضطراب دارد.
مواد غذایی حاوی ویتامین B6
گوشت، مرغ و ماهی، دانههای غلات کامل و سبوسدار، لوبیا، سیبزمینی، هویج، کلم، اسفناج و کمی تخصصیتر شامل: آجیل، موز، انبه و آووکادو
حال به سراغ ویتامینهایی میرویم که نسبت به 3 ویتامین فوق(B6, D, C) از لحاظ اهمیت در رتبه بعدی قرار میگیرند ولی این بدان معنی نیست که از اشاره به نقش مهمشان غافل شویم.
ویتامین A
یکی از آنتی اکسیدانهای طبیعی است که همچون سایر ویتامینهایی که پیشتر بدانها اشاره شد(B6, D, C) در تقویت سیستم دفاعی بدن بخصوص در برابر عفونتهای دستگاه تنفسی موثر است. همچنین این ویتامین در رشد کودکان، افزایش قدرت دید (بویژه در شب) و کاهش ابتلا به سرطانها نقش موثری دارد.
مواد غذایی حاوی ویتامین A
مواد غذایی عادی: جگر، محصولات لبنی شامل: شیر، ماست، پنیر و بستنی، هویج، کدو تنبل، سیب زمینی، فلفل قرمز و دلمهای، زرده تخممرغ، اسفناج، آب گوجه فرنگی و طالبی
مواد غذایی ویژه: روغن کبد ماهی کاد، کلم بروکلی، انبه، برگهزردآلو
ویتامین E
این ویتامین نیز در بدن بعنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و در ساخت گلبولهای قرمز خون نقش دارد و همچون ویتامینهای D,C ,B6و A در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است و سد محکمی در برابر ویروسها بحساب میآید. بویژه اینکه این ویتامین همراه با ویتامین A نقش موثری در حفاظت از ریهها ایفا میکند.
مواد غذایی حاوی ویتامین E
مواد غذایی عادی: روغن آفتابگردان، گندم (بخصوص نوع سبوسدارش)، سویا، اسفناج، دانههای روغنی مثل بادام و فندق و تخم آفتابگردان
مواد غذایی ویژه: روغنهای گیاهی: نظیر روغن زیتون، روغن نارگیل، روغن جوانه گندم، کره بادام زمینی، مارگارین، دانه کاج، آجیل، زیتون، گوشت غاز، ماهی سالمون، شاه میگو، آووکادو، کلم بروکلی.
البته برخی املاح معدنی و ویتامینهای جانبی دیگر نظیر زینک، منیزیم، اسید فولیک و امگا ۳ نیز در برابر سرماخوردگی مفیدند که در فرصت بعدی به تفصیل، بدانها اشاره خواهد شد.
تندرستی و شادکامی شما عزیزان را آرزومندیم
آزمایشگاه ظریفی- 01/08/1402
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)