نکاتی درباره دیابت و بیماری قند و انواع مختلف آن 

دیابت 

دیابت چیست؟

بیماری دیابت شایعترین بیماری غدد درون ریز است ، که در اثر فقدان انسولین و یا عدم کارایی آن، میزان قند خون افزایش میابد.

بالا رفتن قند خون ، خود را بصورت شب ادراری ، تکرر ادرار ، تشنگی زیاد ، پرخوری ، کاهش وزن خستگی و تاخیر در ترمیم زخم ها نشان میدهد.

بالا رفتن قند خون چه مشکلاتی را ایجاد میکند ؟

افزایش قند خون در دراز مدت سبب ایجاد عوارضی می گردد که به طور کلی این عوارض را می توان به دو دسته حاد و مزمن تقسیم بندی نمود.

عوارض حاد دیابت :

  • کتو اسیدوز دیابتی : بیماران با علائم دیابت کنترل نشده ( تکرر ادرار ، عطش و … ) از چند روز قبل همراه با تهوع ، استفراغ ، بی اشتهایی و درد شکم پیش رونده به پزشک مراجعه میکنند .
  • اغماء ( کوما) : در این حالت علائم بصورت کم شدن آب بدن و اختلال هوشیاری می باشد . این بیماران غالبا با خطرات قابل توجهی رو به رو هستند که نهایتا به بیماری های انفارکتوس میوکارد ، سکته مغزی ، عفونت و آمبولی ریه منتهی میگردد.

عوارض مزمن دیابت :

این عوارض سیری آرام داشته و معمولا 10 تا 20 سال پس از شروع بیماری ظاهر می شوند و عبارتند از :

  • اختلال در مویرگ ها : که باعث بروز کاتاراکت ( آب مروارید ) و گلوکوم ( آب سیاه ) در چشم و اختلال در کار کلیه میشود
  • اختلال در رگ های بزرگ : که منجر به ارترواسکلروز ( تصلب شریانها ) در رگ های قلب ، مغز و عروق محیطی شده و در نتیجه خطر بروز سکته های قلبی و مغزی در افراد دیابتی افزایش می یابد .
  • ضایعات عصبی : مانند هیپوتاسیون وضعیتی ، ناتوانی جنسی ، سوء هاضمه ، بی اختیاری مدفوع و بی حسی موضعی .
  • زخم های پا : این زخم ها در افراد دیابتی در اثر اختلال عروق بزرگ و کوچک و ضایعات عصبی و یا ترکیبی از همه آنها ایجاد میشود و در مواردی به دلیل ایجاد عفونت ممکن است منجر به قطع عضو گردد . بیماران دیابتی باید هر روز پا ها را برای تاول یا التهاب ، معاینه کنند و آنها را خشک و تمییز نگه دارند، کفش اندازه بپوشند و با پای برهنه راه نروند .

دیابت

انواع دیابت

طیق دسته بندی جدید ، دیابت های قندی به چهار دسته تقسیم میشوند :

  • دیابت نوع 1 ( دیابت وابسته به انسولین ) : این نوع در اثر انهدام و تخریب سلولهای بتای انسولین ساز لوزالمعده ایجاد میشود ، در واقع در این حالت بدن دچار فقدان انسولین برای مصرف قند است .
  • دیابت نوع 2 (دیابت غیر وابسته به انسولین ) :
    در این نوع، انسولین در بدن وجود دارد ولی فاقد کارایی لازم است ، در نتیجه قند خون افزایش میابد.
  • دیابت در دوران حاملگی:
    دیابتی است که در طی دوران بارداری اتفاق می افتد.
  • دیابت <<انواع دیگر>> :
    دیابتی است که بر اثر عوامل ثانویه نظیر برخی داروها و سموم ، سندرم های ژنتیکی ، بیماریهای غدد درون ریز و … ایجاد میشود .

  مقایسه دیابت نوع 1 و 2

 

  نوع 1 نوع 2
سن شروع کمتر از 30 سال بیشتر از 40 سال
اندازه جثه بیمار لاغر چاق
میزان انسولین بدن هیچ یا کم طبیعی یا زیاد
عارضه حاد کتواسیدوز اغماء
درمان انسولین سولفونیل اوره ها + انسولین

  میزان شیوع دیابت :

امروزه در سراسر جهان بیش از 145 میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند که در این بین دیابت نوع 2 شایعتر است و 90% دیابتی ها را در بر میگیرد این بیماری به عنوان یک معضل اقتصادی- اجتماعی در جهان مطرح است زیرا آمار مبتلایان به آن مدام در حال افزایش است و در کشورهای در حال توسعه نظیر ایران تعداد مبتلایان هر 15 سال یکبار 3 برابر میشود .

در حال حاضر 6-5 % از جمعیت ایران به نحوی درگیر دیابت و عوارض آن هستند.

دیابت

دلایل ایجاد بیماری دیابت چیست؟

  • تخریب سلولهای انسولین ساز لوزالمعده در وراثت یا اختلالات سیستم دفاعی بدن ، چاقی ، عدم فعالیت جسمی ، سن بالا ، زمینه های ارثی ، فشار خون بالا و تغذیه نامناسب از دلایل بروز بیماری دیابت می باشند . در دیابت زمینه خانوادگی ( ارثی) مهم است و عوامل ژنیتیکی در بروز آن نقش اساسی ایفا می کنند ، به طوری که میزان انتقال ارثی در دیابت نوع 1 ، 5-2 % و در دیابت نوع 2 ، 15-10% میباشد
  • میزان قند خون در افراد سالم و دیابتی :

مقدار قند خون در یک فرد سالم ناشتا بین 110- 70 میلی گرم در دسی لیتر میباشد ، چنانچه میزان قند خون در یک فرد ناشتا در دوبار آزمایش متوالی، از 126 میلی گرم بالاتر رود فرد دیابتی محسوب خواهد شد .

در حالت غیر ناشتا و 2 ساعت پس از دریافت گلوکز ، میزان قند خون در یک فرد سالم باید تنها مقداری بالاتراز حالت ناشتا باشد . در حالیکه در یک فرد دیابتی میزان قند خون غیر ناشتا بیشتر از 200 میلی گرم خواهد بود .

لازم به ذکر است چنانچه در حالت ناشتا میزان قند خون فردی بیشتر از 126 میلی گرم باشد و در حالت غیر ناشتا کمتر از 200 میلی گرم باشد ، این حالت بینابینی محسوب شده و به اختلال گلیسمی ناشتا معروف است ، این افراد باید تحت مراقبت و توجه قرار گیرند ولی هنوز دیابتی محسوب نمیشوند.

ازمایش های تشخیص دیابت ( اندازه گیری قند )

  • FBS :  ( اندازه گیری قند خون ناشتا ) : برای این آزمایش، فرد باید حداقل 8 و حداکثر 16 ساعت ( به طور میانگین 12 ساعت ) ناشتا باشد ، میزان نرمال قند در این آزمایش (110-70) میلی گرم در دسی لیتر است
  • Glucose 2h : ( اندازه گیری قند خون 2ساعت پس از مصرف گلوکز خوراکی ) : نمونه خون 2ساعت پس از مصرف گلوکز خوراکی گرفته می شود که میزان نرمال آن باید در حدود حالت ناشتا باشد .
  • GTT: (تست تحمل گلوکز) : در این تست 85/1 گرم گلوکز به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بیمار ( حداکثر 75 گرم برای یک فرد بالغ ) بصورت خوراکی به فرد داده می شود سپس 4 بار هر نیم ساعت پس از خوردن گلوکز ، قند خون اندازه گیری می شود . در یک فرد سالم میزان قند خون ، در 3 نمونه اول همواره زیر 200 میلی گرم باقی می ماند و میزان نمونه آخری باید در حدود قند ناشتا باشد . این تست برای کسانیکه علائم دیابت دارند ولی در آزمایشات میزان قند خون آنها نرمال بوده است و نیز برای کسانیکه سابقه فامیلی دارند و همچنین برای زنان حامله انجام میشود.
  • اندازه گیری هموگلوبین ای وان سی ( Hb A 1C ) :

هموگلوبین ای وان سی ماده ای است که از ترکیب قند خون با هموگلوبین موجود در گلبول قرمز ایجاد میشود . هرچه میزان قند خون بیشتر باشد درصد تشکیل هموگلوبین ای وان سی بیشتر خواهد شد . از انجا که عمر متوسط گلبول قرمز 120 روز است بنابراین با اندازه گیری HbA1C    میتوان به مقدار  قند خون در طول 2-3 ماه گذشته پی برد ، میزان نرمال تشکیل HbA1C   در افراد سالم 6-5% میباشد و در افراد دیابتی میزان آن بیشتر از8% خواهد بود .

 درمان دیابت :

متاسفانه در حال حاضر درمان قطعی برای دیابت وجود ندارد و روشهای موجود در جهت تسکین علایم بیماری و پیشگیری از عوارض دراز مدت دیابت استفاده میشوند.

درمان دیابت نوع 1:

  • رژیم غذایی: هدف از رژیم غذایی در نوع 1 کاهش خطر بیماریهای عروقی است .
  • مصرف انسولین : به دلیل فقدان انسولین در این نوع ، استفاده مرتب از انسولین الزامی میباشد .

درمان دیابت نوع 2:

  • رزیم غذایی: از انجا که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 اضافه وزن دارند ، هدف از رژیم غذایی در این نوع کاهش وزن بدن مبتلایان می باشد .
  • استفاده از داروهای پائین آورنده قند خون (داروهای هیپوگلیسمیک خوراکی) مانند سولفونیل اوره ها
  • انسولین : بیمارانی که با داروهای هیپو گلیسمیک خوراکی، خوب کنترل نمی شوند نیاز به درمان با انسولین هم دارند.

نکته:

جهت پیگیری درمان در هر دو نوع لازم است  قند خون روزانه چند بار و میزان آن باید کمتر از 155 میلی گرم و میزان HbA1C  را در حدود 7% حفظ نمود . بدین ترتیب می توان عوارض ناشی از دیابت را به میزان قابل توجهی کاهش داد ، از آن جمله عوارض چشمی 63% عوارض عصبی 60% و عوارض کلیوی 54% کاهش میابند.

پیشگیری :

برخلاف دیابت نوع 1 که بیمار با عوارض حاد دیابتی از قبیل تکرر ادرار ، پرخوری و کتو اسیدوز مراجعه میکند ، نیمی از مبتلایان نوع 2 از بیماری خود مطلع نیستند چرا که علائم این نوع شدید و هشدار دهنده نیست و کشف بیماری غالبا به صورت تصادفی و یا هنگامی است که عوارض دیابت بروز نموده اند.

بنابراین توصیه می گردد  تمامی افراد بالای 40 سال ، ازمایش قند ناشتا را انجام دهند و در صورت طبیعی بودن حداقل هر 3 سال یکبار آن را تکرار کنند.

افرادی که خطر ابتلای به دیابت در آنها بالاست و باید در فواصل زمانی کوتاه آزمایش قند را انجام دهند عبارتند از:

  1. افراد چاق
  2. اشخاصی که دارای سابقه فامیلی دیابت هستند.
  3. کسانی که فشار خون مساوی و یا بیشتر از mmHg  90/140 دارند.
  4. کسانی که چربی خون بالا دارند ( تری گلیسرید مساوی یا بیشتر از 250 میلی گرم در دسی لیتر ).
  5. زنانی که زایمان نوزادی با وزن بیشتر از 4/5 kg داشته اند.
امیدواریم که مطالب ارائه شده شامل اطلاعات مناسبی برای شما بوده باشد و توانسته باشیم تا اطلاعات خوبی در زمینه بیماری کبدچرب به شما داده باشیم . جهت ارتباط با آزمایشگاه ظریفی جهت رزرو وقت و کسب اطلاعات می توانید اینجا کلیک کنید .

<< اطلاعاتی که به صورت خلاصه در اختیار خوانندگان ارجمند قرار گرفت صرفا به خاطر افزایش آکاهی شما مراجعین محترم بوده ، تا بدینوسیله آزمایشگاه ظریفی سهمی در جهت کاهش عوارض و خطرات ناشی از بیماری قند داشته باشد.>>

2 پاسخ
  1. سیمین
    سیمین می گوید:

    سلام
    من 38 سال سن دارم. هم پدر و هم مادرم دیابت دارن البته هیچ کدوم انسولین استفاده نمی کنن.
    میخواستم بدونم ممکنه من هم دیابت داشته باشم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟
خیالتان راحت باشد :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *